
June 14, 2021 

Mark Johnson, Executive Director/Secretary   
Washington Utilities and Transportation Commission 
621 Woodland Square Loop SE 
Lacey, WA 98503 

Re: Responses to Questions in the May 17th Notice of Opportunity to File Written 
Comments on Issues related to Double Counting, Market Purchases of Electricity and the 
Interpretation of Compliance with RCW 19.405.040(1)(a) (UE-210183) 

Mr. Johnson: 

The NW Energy Coalition (“NWEC” or “Coalition”) appreciates the opportunity to respond to 
questions posed by the Commission in its Notice of Opportunity to File Written Comments 
issued on May 17, 2021 concerning double counting, market purchases, and the interpretation 
of compliance with RCW 19.405.040(1)(a).  

The Coalition is an alliance of more than 100 organizations united around energy efficiency, 
renewable energy, fish and wildlife preservation and restoration in the Columbia basin, low- 
income and consumer protections, and informed public involvement in building a clean and 
affordable energy future.   

I. Prohibition on double counting

5. RCW 19.405.040(1)(b)(ii) allows utilities to use unbundled RECs as an alternative compliance
option “provided that there is no double counting of any nonpower attributes associated with
renewable energy credits within Washington or programs in other jurisdictions.” Please
comment on whether the following circumstances should be considered double-counting in this
context, assuming in each case that the unbundled REC (RCW 19.405.040(1)(b) is used for
compliance with CETA:
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a. Electricity from a renewable generating facility is delivered to a California entity and treated 
as a non-emitting resource for purposes of the California cap and trade program. 
  

Answer: Yes, the RECs associated with electricity that is delivered to California customers and 
treated as non-emitting for purposes of the California cap and trade program cannot be used 
for compliance with CETA without double counting. 

  

b. Electricity from a renewable generating facility is used by a load serving entity in a jurisdiction 
with no clean electricity standard, and the entity communicates to its customers or investors 
that its electricity is from a renewable source. 
  

Answer: Yes, in general, if a load serving entity claims that electricity is from a resource that it 
uses to serve its customers is renewable, it has made a claim on the environmental attributes 
associated with that electricity. In this case, the REC could not be used for compliance with 
CETA without double counting. The Federal Trade Commission has provided guidance for 
businesses to help them avoid making deceptive claims through its Green Guides.1 

  

c. Electricity from a renewable generating facility is allocated to load serving entities by an 
independent system operator or regional transmission operator outside the Western 
Interconnection. The renewable generation is incorporated in aggregated power source 
information published by the system operator. 
  

Answer: We are not aware of any instance where this would be relevant to CETA compliance, 
since no load serving entities that are subject to CETA are served by an ISO or RTO outside of 
the Western Interconnection. 

  

d. Electricity from a renewable generating facility is used by a Washington utility during a 
compliance period under the Climate Commitment Act to offset generation that it would 
otherwise obtain from a natural gas-fired generating facility or imports of unspecified power. 
  

Answer: The Climate Commitment Act (CCA) regulates the emissions from covered entities. The 
allocation of allowances to electric utilities subject to CETA is described in Sec. 14 of the Act. To 
the extent that a utility is able to reduce its emissions by reducing generation from a natural gas 

 
1 https://www.ftc.gov/sites/default/files/documents/federal_register_notices/guides-use-environmental-
marketing-claims-green-guides/greenguidesfrn.pdf  
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facility or imports of unspecified power, it reduces the number of allowances that the utility 
must transfer to the Dept. of Ecology to meet its compliance obligation.  

Concerning Sec. 14, our preliminary assumption (subject to review pending the adoption of 
rules to implement Sec. 14 of the CCA), is as follows: To the extent that a covered electric utility 
replaces emitting generation with non-emitting generation, the non-emitting generation is not 
subject to regulation under CCA. Therefore, we don’t believe an issue of double-counting 
between CETA and CCA exists.  

The use of the word “offset” in this question gives us pause, and we are not prepared to 
speculate on the treatment of renewable energy claims as “offsets” as described in Sec. 19 of 
the CCA. 

  

e. If unbundled RECs are separated from the underlying electricity from a renewable generating 
facility and used for compliance with CETA, are there any other circumstances in which the 
underlying electricity might be double counted? 

  

Answer: Yes, if the underlying electricity associated with unbundled RECs is counted as non-
emitting for the purposes of serving a voluntary renewable product or demonstrating 
compliance with a consumption-based emissions or clean energy standard measured at the 
point of delivery to end users, but that product or standard does not require RECs to 
demonstrate compliance, then use of those unbundled RECs for CETA compliance would 
constitute double counting. 

  

6. How might the implementation of the Climate Commitment Act affect market purchases and 
their treatment under CETA? 
  

Answer: It is unclear how implementation of the CCA will affect market purchases. We do not 
believe the CCA affects the treatment of market purchases under CETA. To the extent that CCA 
compliance requires accounting for hourly dispatch of emitting generation and imports, the 
UTC and Commerce should explore how the accounting mechanisms used for CCA compliance 
may also support accounting for CETA compliance.  
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7. For any circumstance described above that is identified as resulting in double-counting, please 
provide a recommended approach by which the operator of the renewable generating facility 
could demonstrate that the nonpower attributes associated with the unbundled REC are not 
double-counted. 
  

Answer: The agencies’ CETA rules should focus on preventing double-counting of attributes 
associated with electricity used for CETA compliance. This can be accomplished by requiring 
that RECs be retired for every MWh claim of renewable energy used to serve retail load. The 
rules cannot reasonably address every instance of potential double-counting of nonpower 
attributes between programs that are not under the agencies’ jurisdiction. 

  

8. For any circumstance described above that is identified as resulting in double-counting, please 
provide a recommended approach by which the utility using the unbundled REC could 
demonstrate that the nonpower attributes associated with that REC are not double-counted. 
  

Answer: For unbundled RECs used as an alternative compliance option under CETA, the rules 
should require that the utility ensure that the nonpower attributes of renewable and non-
emitting generation cannot be claimed by any other entity by requiring that the power be 
marketed as unspecified power if the REC is used for CETA compliance. The rules cannot 
reasonably address every instance of potential double-counting of nonpower attributes 
between programs that are not under the agencies’ jurisdiction. 

  

II. Markets Work Group Report 
  

The Commission and Commerce convened the Markets Work Group under RCW 
19.405.130(1)&(2). After conducting multiple presentations and workshops the Markets Work 
Group filed its report in Docket UE-190760 and this docket on May 17, 2021. The Commission 
and Commerce seek stakeholder input on how the work of the Markets Work Group best 
informs our rulemaking processes. 
  

9. From your perspective as a stakeholder, what information developed by the Markets Work 
Group informs the Commission and Commerce rulemaking? 
  

Answer: The Markets Work Group provided, in its Final Report, a comprehensive summary of 
stakeholder positions on the issues under its purview. This provides a foundation for the 
Commission and Commerce to seek the advice of external experts who are not involved in the 
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rulemaking process about potential accounting and reporting options that were not adequately 
explored by the Markets Work Group. 

  

III. Impact of the Washington Climate Commitment Act 
  

The Washington Legislature in 2021 passed the Climate Commitment Act (E2SSB 5126), which 
includes provisions affecting electric utilities. Section 10(1)(c) requires that the Department of 
Ecology adopt rules by October 1, 2026, specifying a methodology for addressing imported 
electricity associated with a centralized electricity market. 
  

10. Are there provisions in the Climate Commitment Act that should be considered in this 
rulemaking as the Commission and Commerce develop rules defining requirements, including 
appropriate specification, verification, and reporting requirements, for the following: (a) Retail 
electric load met with market purchases and the western energy imbalance market or other 
centralized market administered by a market operator for the purposes of RCW 19.405.030 
through 19.405.050; and (b) to address the prohibition on double counting of nonpower 
attributes under RCW 19.405.040(1) that could occur under other programs? 
  

Answer: The Climate Commitment Act provides separate authority to the UTC and Commerce 
to adopt rules for CCA implementation. We are not aware of any provisions of the CCA that 
would affect the treatment of market purchases or the prohibition on double-counting of 
nonpower attributes under CETA. To the extent that CCA compliance requires accounting for 
hourly dispatch of emitting generation and imports, the UTC and Commerce should explore 
how the accounting mechanisms used for CCA compliance may also support accounting for 
CETA compliance. 

 

Thank you for the opportunity to comment.  

 

Sincerely, 

Lauren McCloy  
Policy Director 
NW Energy Coalition 
Lauren@nwenergy.org 
 
 
 

Joni Bosh 
Senior Policy Associate 
NW Energy Coalition 
Joni@nwenergy.org  


