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I. IDENTIFICATION OF WITNESS 

Q. PLEASE STATE YOUR NAME, BUSINESS ADDRESS AND POSITION 

WITH QWEST CORPORATION. 

A. My name is Robert J. Hubbard.  I am employed by Qwest Corporation (“Qwest”), 

as a Director within the Technical and Regulatory Group of the Network Public 

Policy Organization representing the Network Organization.  My business address 

is 700 West Mineral Avenue, Littleton, Colorado 80120. 

 

Q. ARE YOU THE SAME ROBERT J. HUBBARD THAT FILED DIRECT 

AND RESPONSIVE TESTIMONY IN THIS CASE? 

A. Yes. 

 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR TESTIMONY? 

A. I respond to additional arguments made by Eschelon witness and Douglas Denney 

in his responsive testimony relating to disputed issues 8-20 and 8-20(a).  These 

issues concern Available Inventory, which is essentially a used collocation 

product offered by Qwest. 

 

II. AVAILABLE INVENTORY (ISSUES 8-20 AND 8-20(A) 

Q. IN HIS RESPONSIVE TESTIMONY MR. DENNEY NOW CONTENDS 

THAT THE ISSUE IN DISPUTE RELATES TO PRICING FOR 

REUSABLE AND REIMBURSABLE ELEMENTS.  PLEASE RESPOND. 

A. I remain puzzled by Eschelon’s position on this issue.  As previously explained in 

both my direct and responsive testimony, Available Inventory is previously-used 

collocation space.  Qwest provides all material information relating to Available 
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Inventory sites on its website.  Eschelon wants Qwest to provide previous quotes 

for a site, if available.  In other words, if a previous CLEC requested a quote for 

site, but did not accept that quote and complete that job, Eschelon wants Qwest to 

include that previous quote in the information provided on the website.  As I 

explained in my testimony, this makes no sense, and will give Eschelon no 

information that it is not already available to it.   In his responsive testimony Mr. 

Denney now maintains that “the issue in dispute is the price information 

associated with the ‘reusable and reimbursable’ elements that are left in place.  If 

the information is available, then there is no reason Qwest cannot provide such 

information for review.”  Denney Responsive Testimony, p. 64, lines 13-16.   

What Mr. Denney fails to mention is that Qwest already does make that 

information available to all CLECs.  CLECs can find both the recurring and 

nonrecurring rates to provision unbundled network elements right in the rate 

sheets (Exhibit A) of their interconnection agreements.  If Mr. Denney is referring 

to the discount for nonrecurring charges for circuit terminations to Available 

Inventory sites, that 50% discount is clearly specified in the section of this 

Agreement relating to rates for Available Inventory, specifically at Paragraph 

8.3.11.2.2.1 for Standard Sites and at Paragraph 8.3.11.3.3 for Special Sites.  

Accordingly, I don’t understand Mr. Denney’s argument that Qwest should be 

required to provide prior, irrelevant quotes so that Eschelon can know the price 

information for reusable and reimbursable elements.  It already has that 

information.  It is as though Mr. Denney is wearing a perfectly good wristwatch 

but wants me to tell him the time.  

 

Q. CAN ESCHELON DETERMINE HOW MUCH IT WILL PAY IN 
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NONRECURRING CHARGES FOR THESE REUSABLE AND 

REIMBURSABLE ELEMENTS WITHOUT REFERENCE TO A PRIOR 

QUOTE? 

A. Yes.  All Eschelon needs to do is find the applicable nonrecurring charges in its 

rate sheet for the circuits it wants provisioned.  As I previously testified, not only 

is Eschelon able to determine what it will pay—only Eschelon is in the position to 

determine what it will pay, because only Eschelon knows how many circuit 

terminations of each type it wants.  Reviewing a different CLEC’s quote would 

not give Eschelon any information not already available to it.  Further, I imagine 

that the previous CLEC who requested the quote but did not complete the job 

might not want that previous quote publicly posted, for a variety of reasons.     

 

Q. WHY SHOULD ESCHELON BE REQUIRED TO PAY A QUOTE 

PREPARATION FEE TO PREPARE A QUOTE FOR AN AVAILABLE 

INVENTORY SITE WHERE QWEST PREVIOUSLY PREPARED A 

QUOTE? 

A. Regardless of any prior quote, Qwest would incur costs to prepare Eschelon’s 

quote, and Qwest is entitled to recover its costs.  Again, I would suggest that, if 

Eschelon disagrees with this, it should present its arguments in an appropriate cost 

proceeding.  This notion that Qwest can somehow use or recycle a previous quote 

for the site is completely incorrect, and Qwest in fact does not do so.  As I stated 

in my direct and responsive testimony, the effort to provision the site as requested 

by a previous CLEC with different needs and different augment requests is 

irrelevant.  Qwest must determine how to provision the site as Eschelon requests 

the site, tailored to its specific needs.  I also want to point out that Mr. Denney 
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misunderstood or misconstrued my testimony regarding the 50% discount on 

nonrecurring charges for available inventory sites.  My point was not that 

Eschelon should be content to pay the Quote Preparation Fee because it is getting 

that 50% discount.  My point was that Mr. Denney cannot credibly claim that 

Eschelon does not know what it might pay in nonrecurring charges for reusable 

and reimbursable elements.  There is not some arcane formula at work here, and 

the discount is there in black and white, right in the Agreement at issue here:  

50%.  That was my point. 

 

Q. CAN YOU RESPOND TO MR. DENNEY’S ARGUMENT THAT, IF A 

CLEC CAN DETERMINE THE PRICE FOR AN AVAILABLE 

INVENTORY SITE ITSELF, THEN QWEST SHOULD NOT BE 

ENTITLED TO CHARGE A QUOTE PREPARATION FEE? 

A. The gist of Mr. Denney’s argument is that, if it is really that easy for Eschelon to 

determine the price itself, then Qwest can’t be justified in assessing a Quote 

Preparation Fee (“QPF”) to prepare the quote.  As Mr. Denney knows, but fails to 

disclose, however, the QPF does not simply recover the costs associated with 

physical preparation of the quote.  It also recovers the costs associated with the 

planning, engineering and administration of the job as requested by the CLEC.  

Ms. Million has previously testified regarding this same issue.  And, again, if 

Eschelon believes that the QPF doesn’t recover those types of costs, or shouldn’t 

recover those types of costs, then Eschelon should make that argument in an 

appropriate cost proceeding.    

 

Q. ESCHELON’S PROPOSED LANGUAGE ALLOWS THAT IT WOULD 
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PAY THE QPF FOR AVAILABLE INVENTORY SITES IF “QWEST 

ESTABLISHES A CHANGE IN CIRCUMSTANCE AFFECTING THE 

QUOTED PRICE.”  WHY IS THAT LANGUAGE INSUFFICIENT TO 

ADDRESS QWEST’S CONCERNS?  

A. As I have previously testified, the nature of this product offering is that a second, 

different quote will almost always be required.  I am concerned that Eschelon’s 

proposed “changed circumstance” language is nebulous here, and will breed 

disputes if adopted.  The most common changed circumstance will be that 

Eschelon simply requests the site provisioned differently than specified in a prior 

quote for a prior CLEC.  If the Commission considers adopting that portion of 

Eschelon’s proposed language, it should specify, so as to avoid any future 

misunderstanding and debate, that a different quote is a “changed circumstance.”  

I addressed these concerns in greater detail in my responsive testimony.  

 

Q. PLEASE RESPOND TO MR. DENNEY’S RESPONSIVE TESTIMONY 

REGARDING ISSUE 8-20(A). 

A. Very simply, if a CLEC takes a Special Site “as is,” it will pay a Special Site 

Assessment Fee related to quote preparation and administration of the order.  If 

the CLEC request an augment to the site, the CLEC will pay a higher Quote 

Preparation Fee related to quote preparation and administration of the order, 

because of the additional work required to plan and engineer the augment.  If 

Eschelon believes this is inappropriate then, as I stated in my previous testimony, 

this would appear to be an issue that is better suited for consideration in a cost 

docket.  I do want to additionally respond to Mr. Denney’s incorrect reading of 

the contract provisions relating to this issue.  Mr. Denney claims that the Special 
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Site Assessment Fee includes the cost of preparing quotes for sites where 

modifications are requested to the site.  So that there is no confusion on this point, 

that is not what Qwest intends, and that is not what the language says.  Nowhere 

does the description of the Special Site Assessment Fee indicate that this fee 

applies when modifications are requested.  Nowhere does the contract state that 

the Special Site Assessment Fee includes requested modifications.       

 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? 

A. Yes. 
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