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April 8, 2005 
 
 
Mr. Rhys A. Sterling, P.E., J.D. 
Attorney at Law 
P.O. Box 218 
Hobart, WA  98025-0218 
 
Re: William Stuth and Aqua Test, Inc. 
 Petition for Declaratory Order, Docket No. A-050528 
 
Dear Mr. Sterling, 
 
The Commission acknowledges receipt of your petition, filed on March 16, 2005, 
for a declaratory order asserting jurisdiction over Aqua Test, Inc., as a public 
service company. 
 
Pursuant to RCW 34.05.240(5)(d) and WAC 480-07-930(5)(b), however, the 
Commission notifies you that it will not enter a declaratory order in response to 
your request. 
 
You state that your client, William Stuth and Aqua Test, Inc., provide operation 
and management services to large on-site sewage systems (LOSS), pursuant to 
Department of Health (DOH) regulation WAC 246-272B-08001(2)(a)(vi) and its 
predecessor.  You urge that the Commission declare that it has jurisdiction to 
regulate LOSS operators and managers, in order to qualify as “public entities” 
within the terms of DOH regulations, and offer support in the form of a letter 
from the pertinent DOH program manager. 
 
You cite RCW 80.01.040(3) for the proposition that persons “supplying any utility 
service” are subject to regulation as public service companies.  You also cite to 
cases, including Inland Empire Rural Electrification Inc. v. Department of Public 
Service, 199 Wash. 527, 92 P.2d 258 (1939), to support your view that a 
corporation holding itself out to provide its service to the public is a public 
service company.  You argue that under RCW 80.04.015, whether or not a 
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company is a public service company is a question of fact to be determined by 
the Commission, and you urge that the Commission should conduct a 
declaratory order proceeding to determine whether your clients’ LOSS 
management service constitutes a public service company. 
 
The Commission declines to begin a declaratory order proceeding because it 
believes, as a matter of law, that it has no jurisdiction over companies providing 
such services.  The Commission’s enabling statute, chapter 80.01 RCW, is broad 
in its language to enable the Commission to pursue whatever programs the 
legislature may authorize it to conduct with specific grants of authority in the 
remaining relevant chapters of titles 80 and 81.  Without the authority to conduct 
a program, however, the Commission lacks the jurisdiction to regulate the 
services your clients conduct.   
 
As the State Supreme Court held in Cole v. Washington Utilities and Comm’n, 79 
Wn.2d 302, 306, 485 P. 2d 71 (1971), “although RCW 80.01.040(3) demands 
regulation in the public interest, that mandate is qualified by the following 
clause[:]  ‘as provided by the public service laws . . .’”  The Court further 
required a showing that some section of Title 80 RCW rendered the business in 
question “within the jurisdictional concern of the commission” before allowing 
the Commission to exercise jurisdiction over the business.  The Inland Empire 
decision that you cite refers to the conduct of a regulated public service, the 
provision of electricity, which is defined in RCW 80.04.010 and for which 
regulatory jurisdiction is granted in Chapter 80.28 RCW.  We believe that 
without legislation defining the service as a regulated public service business, 
and without a specific statute defining the Commission’s regulatory role and 
granting it the authority to act, the agency has no authority to regulate the 
operation or management of large on-site sewage systems. 
 
Thank you for your inquiry. 
 
Sincerely, 
 
 
CAROLE J. WASHBURN 
Executive Secretary 


