
 

 
 
 
 

 
Christine O. Gregoire 

ATTORNEY GENERAL OF WASHINGTON 

900 Fourth Avenue, Suite 2000  •  TB-14  •  Seattle, Washington 98164-1012 
 

October 21, 2003 
 

VIA E-MAIL, FACSIMILE & FIRST CLASS MAIL 
Carole Washburn 
Executive Secretary 
Washington Utilities and Transportation Commission 
P.O. Box 47250 
1300 S. Evergreen Park Drive SW 
Olympia, WA 98504-7250 
 
 RE:  Comcast Petition for Interpretive and Policy Statement or Declaratory Ruling  
    WUTC Docket UT-031626; and 
     Comcast Application for Mitigation of Penalties or for Stay 
     WUTC Docket UT-031459 
      
 
Dear Ms. Washburn: 
 
 Public Counsel submits these comments in response to two petitions filed recently by 
Comcast Phone of Washington, LLC (“Comcast” or “Company”) regarding the company’s 
obligation to submit service quality reports to the Commission.  Public Counsel respectfully 
requests that the Commission deny Comcast’s petition filed October 2, 2003 for an interpretive 
statement or declaratory ruling that CLECs shall be exempted from the service quality reporting 
requirements established in WAC 480-120-439, and order Comcast to comply with WAC 480-120-
439 as adopted by the Commission in Docket UT-990146. 1 (Comcast’s October 2, 2003 petition in 
UT-031626 is hereafter referred to as “Comcast Petition”).  For the reasons set forth below, we also 
recommend that the Commission deny Comcast’s petition for mitigation of penalties, as requested 
in their September 30, 2003 filing in docket UT-031459. 
 
 Commission Rules Require CLECs to Meet Service Quality Performance Standards 
 
 The Commission’s rules require CLECs to meet certain service quality performance 
standards.  In some instances, more stringent standards are placed on ILECs while more relaxed 

                                                 
1 In the Matter of Amending, Adopting and Repealing Chapter 480-120 WAC Relating to Telephone 

Companies, Docket UT-990146, General Order No. R-507, Order Amending, Adopting and Repealing Rules 
Permanently, filed with the Code Reviser’s Office December 12, 2002. (Hereafter “Commission Adoption Order”). 
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standards are placed on CLECs, recognizing that non-facilities-based CLECs are largely dependent 
upon the incumbent carrier for certain service quality performance issues such as completing an 
order for basic service within five days.  For example, with respect to performance standards for the 
installation and activation of access lines, WAC 480-120-105, CLECs are exempt from the monthly 
and quarterly performance standards, but CLECs are required to complete one hundred percent 
(100%) of orders for access lines within 180 days, as set forth in subsection (1)(c) of that rule.2  In 
comparison, ILECs are required to comply with all three performance standards established in the 
rule.  Other service quality performance standards, such as repair of out of service conditions (WAC 
480-120-440) and standards for the business office and repair answering systems (WAC 480-120-
133) apply to all local exchange companies, both ILECs and CLECs.  
 
 Commission Rules Require Larger CLECs to File Service Quality Reports  
 
 Commission rules clearly require larger CLECs – those with more than two percent of the 
state’s access lines – to file service quality reports with the Commission.  WAC 480-120-439 
requires Class A companies to file monthly service quality reports with the Commission.  WAC 
480-120-021 defines “Class A” companies as those local exchange companies with more than two 
percent of the state’s access lines.  This definition, as well as the service quality reporting rule, apply 
to the larger local exchange companies—both incumbent and competitive LECs.  This is entirely 
appropriate and consistent with the public interest because as described above, several service 
quality performance standards established in the Commission’s rules apply to CLECs.  Since 
CLECs must meet these service quality performance standards, it does not appear to Public Counsel 
to represent an undue burden to require CLECs to report their performance to the Commission.  
Such reports will allow the Commission to determine whether the larger local exchange 
companies—both ILECs and CLECs—are meeting the Commission’s performance standards. 

 Comcast’s Assertion that the Rulemaking did not Contemplate Applying the Service 
 Quality Reporting Rule to CLECs is Incorrect  

 Comcast asserts in their petition that “nothing in the rulemaking put CLECs on notice that 
the Commission intended CLECs to be subject to service quality reporting rules.”  Petition at p. 5.  
This claim is incorrect.  In its January 23, 2001 Notice in the telecommunications rulemaking 
docket UT-990146, the Commission released a draft set of rules and a draft set of definitions, and 
requested written comments by February 14, 2001.  The Commission’s draft set of rules released 
January 23, 2001 included a draft version of the service quality reporting rule, then numbered WAC 
480-120-535, which would have required “local exchange companies with fifty thousand or more 
access lines” to file monthly service quality reports.3  This draft rule clearly applied service quality 

                                                 
2 Comcast’s petition incorrectly asserts at footnote two on page three of the petition that CLECs are 

exempted from WAC 480-120-105, when in fact CLECs must comply with subsection (1)(c) of that rule.   
3 The draft set of definitions released by the Commission on January 23, 2001defined “local exchange 

company” as “a company providing local exchange service.”  This draft definition, which clearly includes CLECs, 
expressly indicated that the draft service quality reporting rule (then numbered WAC 480-120-535) included the 
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reporting requirements to larger CLECs and ILECs.   Comcast’s petition suggests that none of the 
CLECs objected to the service quality reporting rule “because CLECs reasonably believed that the 
Commission did not intend this rule to cover them.”  This assertion is also incorrect because in fact, 
in their comments dated February 14, 2001 in the rulemaking docket, WorldCom states in part: 

In regards to service quality performance reporting for CLECs, WCOM 
believes that CLECs should not be held to the same reporting standards as 
the ILEC for the same reasons stated above.  The imposition of such a 
requirement would impede competition, not enhance it. (February 14, 2001 
Comments of WorldCom Inc. in Docket UT-990146, at p. 1). 

Thus, not only were CLECs on notice during the rulemaking proceeding that the Commission 
intended to apply the service quality reporting rule to CLECs, but CLEC WorldCom commented on 
this very issue, contrary to Comcast’s assertions that “nothing in the rulemaking put CLECs on 
notice that the Commission intended CLECs to be subject to service quality reporting rules.”  
Comcast petition at p. 5.  

   Conclusion 
 

 In summary, for the reasons outlined above Public Counsel respectfully requests that the 
Commission deny Comcast’s petition for an interpretive statement or declaratory ruling that CLECs 
shall be exempted from the service quality reporting requirements established in WAC 480-120-
439, or other relief as sought in Comcast’s October 2, 2003 petition, and order Comcast to comply 
with WAC 480-120-439 as adopted by the Commission.  In addition, for the reasons set forth 
herein, Public Counsel also recommends that the Commission deny Comcast’s petition for 
mitigation of penalties in docket UT-031459.  Granting Comcast’s petitions would substantially 
weaken the service quality reporting rule and is not in the public interest. 
 
                Sincerely, 
 
 
 Simon J. ffitch 
 Public Counsel Section Chief 
  
 
CC:  (via e-mail) 
  Glenn Blackmon 
  Shannon Smith 
  Judy Endejan 

                                                                                                                                                             
term “LEC.”  In addition, this same draft set of definitions included a definition of “Class A” and “Class B” 
companies that is substantially the same as the definition adopted by the Commission in its General Order No. R-
507. 
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  Rhonda Weaver 


