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Q. PLEASE STATE YOUR NAME AND BUSINESS ADDRESS? 

A. My name is Ronald Stanker.  My business address is 1875 Lawrence St., Denver, 

CO 80202. 

 

Q. BY WHOM ARE YOU EMPLOYED AND IN WHAT POSITION? 

A. I am employed by AT&T Corporation in the Network Systems Division as 

Manager, Local Services and Access Management in the company’s Western 

Region. 

 

Q. WHAT ARE YOUR DUTIES AND RESPONSIBILITIES IN THAT 

CAPACITY? 

A. My primary responsibility is management of the cost to AT&T for certain local 

network elements, interconnection, and carrier access charges in the company’s 

fourteen-state Western Region.  In that capacity and relevant here, I am required 

to analyze the technical feasibility, requirements, and attendant wholesale prices 

for local network elements and interconnection charges to AT&T. 

 

Q. WHAT IS YOUR PROFESSIONAL AND EDUCATIONAL 

BACKGROUND? 

A. I have worked for AT&T for twenty years.  My current assignment is Manager, 

Local Services and Access Management.  From 1997 to April 2000 I managed 

AT&T’s data provisioning center in Pleasanton, California for Private Line 

Analog and Digital Data, and Frame Relay and ATM.  In that capacity I worked 

with ILECs and CLECs on a nationwide basis to facilitate the provisioning of 

service for AT&T’s business customers. 
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From 1996 to 1997, I managed a team of 21 technical instructors (voice and 

data) who supported AT&T’s network services across the United States.  From 

1986 to 1996, I was a Technical Instructor responsible for skills assessment and 

delivery of voice and data curriculum to AT&T’s technicians for maintenance 

and provisioning.  In that capacity I designed and installed five technical 

laboratories throughout the United States which, in turn, provided technical 

training for the majority of the services and their underlying technologies 

including: Private Line Testing, T1.5 Maintenance and Provisioning, Television, 

Frame Relay, and ATM Provisioning and Maintenance.  Today, each of these 

labs includes equipment that simulates actual field conditions for customer 

premise, central office, and remote provisioning and maintenance functions. 

 

Between 1979 and 1986, I performed as a field technician in numerous positions 

including private line technician, central office provisioning and maintenance, 

cable splicer (Pacific Bell and Mountain Bell).  I began my career in the Bell 

system in operator services with Pacific Bell in 1979. 

 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR RESPONSIVE TESTIMONY? 

A. The purpose of my testimony is to respond to pricing recommendations for 

CLEC access to the consumers of multi-tenant environment (“MTE”) contained 

in the Direct Testimony of Qwest witnesses Robert F.  Kennedy and Teresa 

Million on behalf of Qwest Communications, Inc.  I understand that the 

Administrative Law Judge (“ALF) in the Section 271 proceeding has 

recommended that Qwest not be permitted to impose such charges, and Qwest 

has not challenged that recommendation.  I nevertheless explain why the two 

new charges that Qwest has proposed are unnecessary, excessive, and if adopted, 
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could foreclose competitive choice for a significant segment of Washington’s 

residential consumers. 

 

Q. HAS THE COMMISSION PREVIOUSLY ADDRESSED THE MTE 

CHARGES QWEST PROPOSES IN THIS PROCEEDING? 

A. Yes.  Qwest proposes two MTE nonrecurring charges: (1) MTE site inventory 

charge for on-premises wire, and (2) MTE service order request charge for 

on-premises wire.  Both inventory and ordering on-premises wire was at issue in 

the Commission’s review of Qwest’s Statement of Generally Available Terms 

(“SGAT”) and compliance with Section 271 in Docket Nos. UT-003022 and 

UT-003040.  In paragraphs 281-97 in the Twentieth Supplemental Order in those 

dockets, the ALJ recommended that CLECs not be required to file a local service 

request (“LSR”) to order on-premises wire, that inventory tracking be the 

CLEC’s responsibility, and that “if Qwest establishes an inventory, it shall do so 

without cost recovery from the CLECs.”  I understand that Qwest did not 

challenge this recommendation in its comments on that order.  Accordingly, 

AT&T expects Qwest to withdraw the two MTE nonrecurring charges that 

Qwest has proposed in this proceeding. 

 

In the event that Qwest continues to propose one or both charges, however, I 

discuss each charge separately in the following sections of my testimony. 
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1. QWEST’S PROPOSED CHARGE FOR THE INVENTORY OF 

ON-PREMISES WIRE IS UNWARRANTED. 

 

Q. WHAT CHARGE HAS QWEST PROPOSED FOR THE INVENTORY OF 

ON-PREMISES WIRE? 

A. Section 9.3 “Subloop” contained in the pricing exhibit attached to the Testimony 

of Qwest witness, Teresa Million, proposes a charge to CLECs of $276.15 for 

the inventory of on-premises wire (referenced under 9.3.3 “Intrabuilding Cable).  

This charge is stated as “MTE-POI Site Inventory (per request).” 

 

Q. IS THE MTE INVENTORY CHARGE A ONE-TIME CHARGE OR PER 

ORDER REQUEST CHARGE? 

A. It is not clear to me whether this charge is one, or the other, or both.  Qwest 

witness, Robert F. Kennedy (Direct, p.17), states that this is a onetime charge 

applied the first time an MTE POI is inventoried.  Mr. Kennedy’s testimony does 

not state whether POI means access to all terminals and blocks at a site or if this 

is per prices on a per pair on the block basis.  Additionally, in the Executive 

Summary of the cost study work papers filed by Ms. Million, the implication is 

that the inventory is to performed on a per order request, per site visit basis. 

 

Q. QWEST ARGUES THAT IT MUST CONSTRUCT AN INVENTORY FOR 

ON-PREMISES WIRING WHEN A CLEC REQUESTS ACCESS TO 

ON-PREMISES WIRE THAT IT OWNS OR CONTROLS.  IS SUCH AN 

INVENTORY NECESSARY? 

A. No.  Qwest has admitted previously that it relies on the Local Facility 

Assignment Control System (“ LFACS”) database to track cable pair 
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assignments.1  LFACS is a database that uniquely identifies the wire from the 

registration jack in an individual apartment unit to a specific cable pair. 

 

Q. WHAT VALUE WOULD THE INVENTORY HAVE TO QWEST? 

A. When the CLEC such as AT&T connects the on-premises wiring to its network, 

it can record the terminal block ID, the cable designation, and the pair used for 

its own purposes, assuming that the premises is clearly marked.  Requiring an 

inventory where none previously existed, the CLEC would effectively be paying 

for improvement in process efficiency for the ILEC (permitting automatic pair 

assignment where none previously existed).  The fact that Qwest asserts that an 

inventory is required indicates that such records do not exist or are unreliable. 

 

Q. WITHOUT SUCH AN INVENTORY, WOULD EITHER A CLEC OR 

QWEST KNOW WHICH PAIR TO UTILIZE? 

A. Yes.  Any responsible service provider would follow procedures that are well 

established in this industry.  First, if the building terminal is labeled with the unit 

number, the technician could elect to rely on this information.  Even if labeled, 

however, it is prudent to perform additional confirmation that can be conducted 

without assistance by, or information directly from, Qwest.  That is, if existing 

service is being transferred to a new carrier, there will be a telephone number for 

that existing service.  The technician performing the re-termination could attach 

a “butt set” to the terminals and dial a loop-back number (commonly used in all 

regions) to receive Automatic Number Identification (“ANI”).2  By identifying 

the loop plant associated with the telephone number of interest, the technician 

                                                 
1 See Qwest Response to AT&T Discovery Request AT&T 01-027 in Docket UT-003120, February 20, 
2001. 
2 A “Butt set” is a portable telephone set used by telephone technicians to access pairs in the field for dial 
tone and test purposes.  Probes can be attached to trace tone to a specific pair of wires. 
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can identify the on-premise wiring (currently connected to the loop plant) that 

must be re-terminated to the new carrier’s network. 

 

In the alternative, the technician could put tone on the line from the customer’s 

unit and then scan the building terminals until the technician finds the pair with 

the tone.  This last procedure would generally be used when the customer is 

seeking new service, rather than a transfer of service. 

 

As I said previously, none of this work is dependent upon or requires information 

from the incumbent.  In particular, the service provisioning is not reliant upon an 

exchange of ordering information with the incumbent. 

 

Q. WHAT DO YOU CONCLUDE IS THE PURPOSE OF AN ON-PREMISES 

WIRE INVENTORY? 

A. The only purpose served is to give Qwest information that has operational value 

to itself, while at the same time substantially raising costs and delaying entry by 

potential competitors.  Responding to a CLEC’s request to use the wiring does 

not require Qwest to inventory the wiring or to modify its LFACS database.  

Qwest’s desire to charge the CLEC for an inventory can only be taken to mean 

that Qwest considers the records unreliable and proposes to have the competitor 

pay for its database reconciliation.  As the ALJ concluded in the Section 271 

proceeding, CLECs should not be responsible for any such costs. 

 

2. QWEST’S SERVICE ORDER REQUEST PROPOSAL IS BURDENSOME 

AND EXCESSIVE. 
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Q. WHAT IS AT&T’S RESPONSE TO QWEST’S PROPOSAL OF A PER 

SERVICE ORDER REQUEST CHARGE OF $7.01 FOR ON-PREMISES 

WIRE? 

A. First and foremost, the Commission should recognize that this is a charge where 

neither a dispatch nor Qwest involvement at the site is required.  In attempting to 

analyze Qwest’s cost study for this charge, the largest component of the 

proposed cost, or $5.07, contains no detail.3  Furthermore, there are more 

efficient and cost effective ways to track a CLEC’s use of on premises wire that 

is owned or controlled by Qwest (as discussed in more detail below). 

 

Q. WHAT IMPACT WOULD SUCH A SERVICE ORDER CHARGE HAVE 

ON COMPETITIVE ENTRY? 

A. Such a charge would potentially impair or preclude competitive entry.  Given the 

minimal cost of the on-premises wiring that may be used as a sub loop, the 

ordering, invoicing, and remittance processes employed should be designed to 

minimize these administrative costs.  One means to accomplish this would be for 

an ILEC, such as Qwest, to not require that wiring be ordered on a pair-by-pair 

basis nor necessarily billed or paid monthly. 

 

Q. IS QWEST’S PROPOSAL TO USE TRADITIONAL UNE ORDERING 

PROCEDURES NECESSARY? 

A. No.  Again as the ALJ in the Section 271 proceeding concluded, use of the Local 

Service Request (“LSR”), or its equivalent, to order on-premises wiring subloops 

would only convey non-essential information to the incumbent and add 

significantly to the competitor’s processes, both in terms of cost and complexity. 

                                                 
3 Qwest NRC Cost Detail Summary, Subloop Intrabuilding Cable No. Dispatch First Install line 21152. 
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Q. HAS QWEST OR ANY OTHER ILEC INITIATED ON-PREMISES WIRE 

ORDERING PROCEDURES AT THE ORDERING AND BILLING 

FORUM “OBF”? 

A. No.  The fact that Qwest or any other ILEC has not sought to raise on-premises 

wiring sub loop ordering procedures at the OBF (the industry body guiding the 

development of the LSR) is further evidence that (1) the ordering is not 

considered essential, and (2) given that no work has been performed to date, use 

of a LSR-based approach will be non-standard if it is implemented at all before 

the OBF sets forth the unneeded procedures.  Notably, Verizon, also a party to 

this proceeding has not proposed pricing recommendations for similar activities. 

 

Q. IS THERE ANOTHER WAY THAT QWEST COULD KEEP TRACK OF 

THE ON PREMISES INVENTORY? 

A. Yes.  A much more cost-effective approach would be for AT&T or other CLEC 

to periodically inventory the pairs in use at a particular location and submit such 

quantities to the incumbent.4  The incumbent could then apply approved charges 

for the use of the wiring through established invoicing procedures.  Should a 

concern arise regarding the accuracy of the payment, visual inspection of the 

property would be possible to determine what carriers were serving what 

customers. 

 

Q. HOW COULD QWEST VALIDATE THE ON PREMISES WIRE 

INVENTORY? 

                                                 
4 Of course, if a competitor so chose, it could agree to use a “traditional” LSR approach. 
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A. Qwest could determine the number active on a particular line.  Using its version 

of the Local Number Portability Service Management System “LNP SMS”5  

(ported numbers) or by consulting the “Local Exchange Routing Guide” LERG 

(any NPA-NNX), it could determine the carrier serving the particular line. 

 

Q. HOW DOES AT&T CONNECT TO QWEST’S ON-PREMISES WIRING 

IN WASHINGTON TODAY? 

A. When AT&T connects to on-premises wiring controlled by Qwest, AT&T first 

terminates its outside plant on its own device that provides electrical protection.  

A cross-connection is then made to Qwest’s on-premises wiring sub loop 

through but not using Qwest’s NID.  As a result, AT&T is not directly connected 

to Qwest’s loop UNE’s.  Exhibit RS-1 attached to my testimony provides a 

diagram of this point of interconnection. 

 

Q. WHAT METHOD DOES AT&T PROPOSE FOR TRACKING THE USE 

OF ON-PREMISES WIRE THAT IS OWNED OR CONTROLLED BY AN 

ILEC? 

A. AT&T proposes that it will periodically inventory the pairs in use at a particular 

location and submit such quantities to the incumbent.6  The incumbent could 

then apply approved charges for the use of the wiring through established 

invoicing procedures.  Should a concern arise regarding the accuracy of the 

payment, visual inspection of the property would be possible to determine what 

carriers were serving what customers. 

 

                                                 
5 While each carrier may not refer to the information store by this name, the reference here is to the 
database that carriers can create by storing number port broadcast messages from the NPAC. 
6 Of course, if a competitor so chose, it could agree to use a “traditional” LSR approach. 
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Q. PLEASE SUMMARIZE YOUR TESTIMONY. 

A. Both of the MTE nonrecurring charges that Qwest has proposed in this 

proceeding are precluded by the ALJ’s initial order in the Section 271 

proceeding.  Even without regard to that order, Qwest’s proposed MTE 

inventory charge of $276.15 per request, per site visit, is unnecessary and thus 

excessive.  Qwest’s proposed order request charge of $7.01 per request is both 

unjustified and excessive.  Given that the per pair monthly recurring cost of 

on-premises wiring is minimal, the ordering, invoicing, and remittance processes 

employed should be designed to minimize these administrative costs.  In light of 

the fact that on-premises wire is currently inventoried in LFACS, The MTE 

inventory charge is clearly unnecessary in the first instance.  If, on the other 

hand, this inventory is unreliable, neither AT&T nor any other CLEC should 

have to subsidize Qwest to update its databases.  The Commission, therefore, 

should reject both the MTE inventory and order request charges in their entirety. 

 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? 

A. Yes. 

 


