
ETC DESIGNATION - REQUEST FOR COMMENTS 
 
The questions follow the order of topics in the FCC Report and Order. Please refer to the 
question numbers and FCC paragraph numbers in your responses.  In addition to the 
specific questions below, commenters are requested to raise issues not touched on by the 
list of questions.   
 
When commenting, please discuss the applicability of statutes to the guidelines 
recommended by the FCC.  In particular, please consider whether RCW 80.01.040, RCW 
80.04.530, RCW 80.36.300, RCW 80.36.600, RCW 80.36.610 or Chapter 80.66 RCW 
require, permit, or preclude some policy choices.  Additionally, in response to Appendix 
C of the FCC Report and Order, please comment on the applicability of Chapter 19.85 
RCW. 
 
Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

   
1 11, * 16 Single connection:  ETCs designated by the WUTC receive 

support for all connections based on expenditures or on access 
lines served. This includes support for multiline business and 
residential customers.  Can the WUTC limit through the ETC 
designation process the number of access lines per-customer for 
which an ETC receives support?  Can the WUTC limit through 
the ETC designation process the type of customer (i.e., business 
or residential) for which an ETC receives support? 

   
2 19 The WUTC has relied on the principles of competitive and 

technological neutrality in analysis of ETC designation 
decisions.  Should the WUTC continue to apply these principles 
to ETC designation analysis?  Are there practical or other limits 
to the principles of competitive and technological neutrality in 
the context of ETC designations?  Could broadband (VoIP), 
cable, WiMax, or satellite phone service providers be 
designated ETCs? 

   
3 22 The WUTC has required ETC petitioners to state that the carrier 

will offer its services throughout the area for which it seeks 
designation.  The FCC has determined that it will “require that 
an ETC applicant make specific commitments to provide 
service to requesting customers in the service areas for which it 
is designated as an ETC.”  Does the FCC’s new requirement 
differ from the WUTC’s requirement?  If the WUTC were to 
adopt a rule on this topic, what “specific commitments” should 
be required? 

                                                 
* Numbers in this column refer to the paragraph numbers of In the Matter of Federal-State Joint Board on 
Universal Service, Report and Order, CC Docket 96-45, FCC 05-46 (rel. March 17, 2005). 
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Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

   
4 22 The WUTC has required ETCs to offer service throughout the 

service areas for which the ETC is designated.  The WUTC has 
refrained from directing ETCs to provide service in a particular 
manner.  The FCC lists six methods for extending service.  
Should WUTC now require the method(s) of service in addition 
to requiring service? 

   
5 23 The FCC now requires “that an ETC applicant submit a five-

year plan describing with specificity its proposed improvements 
or upgrades to the applicant’s network on a wire center-by-wire 
center basis throughout its designated service area.”  The FCC 
has stated that an ETC’s five-year plan “must include:  (1) how 
signal quality, coverage, or capacity will improve due to the 
receipt of high-cost support throughout the area for which the 
ETC seeks designation; (2) the projected start date and 
completion date for each improvement and the estimated 
amount of investment for each project that is funded by high-
cost support; (3) the specific geographic areas where the 
improvements will be made; and (4) the estimated population 
that will be served as a result of the improvements.”  Are there 
circumstances in Washington that provide support for an 
approach similar to the FCC’s, or support an approach different 
from the FCC’s? 

  Please provide information about the effort and cost that might 
be required to comply with the FCC requirements should they 
be adopted by the WUTC. 

  If the WUTC requests five-year plans, should there be an 
evaluation of the plans, and if so, what criteria should be used to 
determine the adequacy or accuracy of the plans? 

   
6 23 The FCC now requires ETCs to demonstrate supported 

improvements have been made through particular report 
elements.  It requires “an ETC applicant must submit coverage 
maps detailing the amount of high-cost support received for the 
past year, how these monies were used to improve its network, 
and specifically where signal strength, coverage, or capacity has 
been improved in each wire center in each service area for 
which funding was received.  In addition, an ETC applicant 
must submit on an annual basis a detailed explanation regarding 
why any targets established in its five-year improvement plan 
have not been met.”  If the WUTC were to adopt this reporting 
requirement, are there other investments or expenditures that 
should qualify as satisfactory to meet the requirement to use 
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Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

federal support only for intended purposes? 
  Should the WUTC require ETC applicants to submit formal 

improvement plans?  If so, what should those plans include?  
What reports should be required of ETCs; what should be the 
focus of the review; and what should occur when reported 
results vary from plans? 

   
7 24 The FCC rejected suggestions that build-out plans include a 

specific timeline.  Should the WUTC request build-out plans 
with specific timelines?  

   
8 25 The FCC will require an applicant for ETC designation to 

demonstrate its ability to remain functional in emergency 
situations, and to “demonstrate it has a reasonable amount of 
back-up power to ensure functionality without an external 
power source, is able to reroute traffic around damaged 
facilities, and is capable of managing traffic spikes resulting 
from emergency situations.”  Should the WUTC adopt this 
requirement?  If it does, how should “emergency situation” be 
defined?  What does it mean “to remain functional” in an 
emergency situation?  

  Many ETCs in Washington operate under WAC 480-120-412 
and 414.  If the FCC requirement were adopted by the WUTC, 
would compliance with these rules satisfy the FCC 
requirement?  

   
9 25 The WUTC has a rule that address backup power and reserve 

battery capacity.  WAC 480-120-411.  Would compliance with 
that rule satisfy the FCC’s requirement in Paragraph 25? 

   
10 26 The FCC rejected a proposal for a requirement that an ETC 

maintain eight hours of back-up power and ability to reroute 
traffic to other cell sites in emergency situations. What does 
your company have in place today to meet back-up power 
needs? Should the WUTC adopt an eight-hour requirement?  
Require the ability to reroute traffic to other cell sites in 
emergency situations?  Require the ability to re-route traffic 
from the line-side of a switch? 

   
11 27 The FCC will now require reporting on an annual basis of 

outages experienced by ETCs.  Should the WUTC require 
similar reports on an annual or more frequent basis?  How could 
the WUTC use the reports in the annual certification process?   
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Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

12 28 The FCC will require a carrier seeking “ETC designation to 
demonstrate its commitment to meeting consumer protection 
and service quality standards” by making “a specific 
commitment to objective measures to protect consumers.”  The 
FCC did not adopt standards; it permits an ETC to propose 
standards to which the ETC will adhere.  What are the concerns 
for consumer protection and service quality in Washington that 
should be addressed by standards?  If there are concerns, what 
standards should apply? 

   
13 30 The FCC stated that “we encourage states to consider, among 

other things, the extent to which a particular regulation is 
necessary to protect consumers in the ETC context, as well as 
the extent to which it may disadvantage an ETC specifically 
because it is not the incumbent LEC,” and to “not require 
regulatory parity for parity’s sake.”  If the WUTC were to adopt 
a rule “to protect consumers in the ETC context,” what existing 
(demonstrated) problems should be addressed and in what way? 

   
14 32 - 33 The FCC will require an ETC to “demonstrate that it offers a 

local usage plan comparable to the one offered by the 
incumbent LEC in the service areas for which the applicant 
seeks designation.”  The FCC itself declined to adopt a specific 
local usage threshold, but will review local usage offerings on a 
case-by-case basis.  The FCC intends to “ensure that each ETC 
provides a local usage component in its universal service 
offerings that is comparable to the plan offered by the 
incumbent LEC in the area.”  The FCC encourages states to 
determine whether the ETC “provides adequate local usage.”  If 
the WUTC determines it should require wireless ETCs to offer 
something other than their current subscriber offerings, should 
the WUTC investigate the revenues and expenses of wireless 
companies to determine if the offering intended to be 
comparable to the incumbent LEC’s offering is fair, just, 
reasonable, and sufficient? 

  If the WUTC considers a requirement that wireless ETCs 
provide local usage comparable to that of the incumbent LEC, 
should the WUTC also consider a requirement that incumbent 
LECs have a local usage offering comparable to one or more 
wireless plans, including limited “anytime” minutes, extended 
area calling, or national “toll free” service? 

   
15 35 The FCC did not impose an equal access requirement on all 

ETCs, it stated that ETC applicants should acknowledge that the 
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¶ Ref. 
Number 

Question 

FCC may require equal access in the event that no other ETC is 
providing equal access within the same service area.  Should the 
WUTC consider imposing an equal access requirement?   

   
16 37 The FCC did not adopt a requirement for ETC applicants to 

demonstrate the financial capability to provide quality services 
throughout the designated service area.  Should the WUTC 
adopt a requirement that an ETC applicant demonstrate the 
financial capability to sustain supported services?  Should the 
WUTC require proof of financial capability to sustain supported 
services as part of the annual certification process? 

   
17 40-43 The FCC states that in making a public interest determination, 

the “public interest benefits of a particular ETC designation 
must be analyzed in a manner that is consistent with the 
purposes of the Act itself, including the fundamental goals of 
preserving and advancing universal service; ensuring the 
availability of quality telecommunications services at just, 
reasonable, and affordable rates; and promoting the deployment 
of advanced telecommunications and information services to all 
regions of the nation, including rural and high-cost areas.”  To 
what degree should the WUTC consider the purposes of the Act 
and section 254 principles, including “the deployment of 
advanced telecommunications and information services to all 
regions” in making the public service determination?   

   
18 44 The FCC states “in light of the numerous factors it considers in 

its public interest analysis, the value of increased competition, 
by itself, is unlikely to satisfy the public interest test.”  The 
WUTC has considered the benefits of competition, not 
competition itself.  How should the WUTC factor in the benefits 
of competition when determining the public interest in ETC 
designation? 

   
19 44 The FCC states that it weighs advantages and disadvantages of 

particular service offerings.  The WUTC has stated that it 
believes customers can determine the value of advantages and 
disadvantages of service offerings better than the government.  
Should the WUTC consider advantages and disadvantages of 
carrier service offerings when making a public interest 
determination in an ETC designation?  Is the price of a service 
offering an “advantage or disadvantage?”  Is the quality of a 
service offering an “advantage or disadvantage?” 
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Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

20 45 The FCC has emphasized service quality of carriers seeking 
ETC designation.  It states, “the requirements to demonstrate 
compliance with a service quality improvement plan and to 
respond to any reasonable request for service will ensure 
designation of ETC applicants that are committed to using high-
cost support to alleviate poor service quality in the ETC’s 
service area.”  Is there a service quality problem among ETCs 
in Washington; if so, what is the problem?  What specific 
information about poor service quality is in the record of the 
FCC that the WUTC might use to compare to carriers’ service 
quality in Washington as part of the process of determining 
whether to grant or deny ETC designation?  

   
21 47 Should the WUTC determine that ETC designation of a carrier 

will confer a public benefit before making the initial 
designation?  If so, what information should the WUTC use to 
arrive at a determination of public benefit?  Should the WUTC 
require some proof of continuing public benefit as part of the 
annual certification process? 

   
22 48-53 The FCC has rules that provide federal high-cost support to 

rural incumbents based on embedded costs of those carriers.  
The FCC rules provide support to non-incumbent ETCs for 
every line served based on the costs of incumbents, not on the 
costs of the ETC.  In Washington, federal universal service has 
been disaggregated for rural incumbents so that support is based 
on costs associated with each rural exchange.  As a result, non-
incumbent ETCs receive support based on the level of support 
needed by the rural incumbent to serve an exchange.  Should 
the WUTC address cream skimming more than it has: if so, 
how? 

   
23 54 The FCC declined to adopt a specific test to use when 

considering whether designation of an ETC will affect the size 
and sustainability of the high-cost fund.  In the absence of a 
federal test, should the WUTC apply a test and what test should 
it apply? 

   
24 55 The FCC states, “one relevant factor in considering whether or 

not it is in the public interest to have additional ETCs 
designated in any area may be the level of per-line support 
provided to the area.  If the per-line support level is high 
enough, the state may be justified in limiting the number of 
ETCs in that study area, because funding multiple ETCs in such 
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Question 

areas could impose strains on the universal service fund.”  
However, the FCC also has determined that a non-incumbent 
ETC is entitled to receive support for each line served in an 
amount equal to the per-line amount received by an incumbent 
ETC.  May the WUTC deny ETC designation to an otherwise 
qualified carrier because receipt of the federally-determined 
support amount “could impose strains on the universal service 
fund?”   

  If a non-incumbent will serve a location without support, would 
fund sustainability be increased if the incumbent is not 
designated an ETC? 

   
25 56 The FCC declined “to adopt a specific national per-line support 

benchmark for designating ETCs,” and stated “Although giving 
support to ETCs in particularly high-cost areas may increase the 
size of the fund, we must balance that concern against other 
objectives, including giving consumers throughout the country 
access to services comparable to services in urban areas and 
ensuring competitive neutrality.  In addition, as a practical 
matter, we do not believe we currently have an adequate record 
to determine what specific benchmark or benchmark should be 
set.”  Can the WUTC develop a state benchmark and apply it in 
the context of an ETC designation decision?  What would be the 
benchmark? 

   
26 57 The FCC declined to adopt a proposal that would allow only 

one wireline ETC and one wireless ETC in each service area.  
The FCC also stated “Such a proposal that limits the number of 
ETCs in each service area creates a practical problem of 
determining which wireless and wireline provider would be 
selected.”  Should the WUTC limit ETC designation to one 
wireline company and one wireless company in any location?  
Adopt a rebuttable presumption that it is not in the public 
interest to have more than one ETC in rural areas? 

   
27 57 The FCC also declined to treat smaller and larger wireless 

carriers differently when the issue is the effect on the fund of 
ETC designation.  What process and standards of review should 
be applied to various classes of ETC applicants?  Should the 
same process and standards apply equally to all applicants? 

   
28 66-67 The FCC addresses issues related to ETC designations for 

carriers whose service areas will include tribal lands.  The 
WUTC has designated several ETCs that serve tribal lands, and 
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Question 
Number 

¶ Ref. 
Number 

Question 

in particular reservations.  Should the WUTC require ETC 
applicants to send notice (a copy of the petition) to Indian tribes 
that might be affected by the designation? 

29 68-72 The FCC will require information from ETCs every year when 
the ETC makes its annual certification that it will use federal 
universal service support only for the intended purposes.  Much 
of the information the FCC will require is similar to the 
information discussed in questions concerning initial 
designation.  The FCC’s new annual certification also requires 
information regarding the ETC’s network and its use support 
funds.  Should the WUTC require the same information as will 
the FCC? 

   
  The FCC created the Lifeline and Link Up programs to assist 

low-income consumers, and the federal tribal lifeline program 
to target low-income support to residents of Indian reservations.  
If the WUTC develops additional requirements for annual 
certification of designated ETCs, should it require annual 
reports on ETC efforts to publicize the availability of lifeline 
service in a manner reasonably designed to reach those likely to 
qualify for the service?  Should it inquire into ETC practices 
related to accepting and processing requests for Lifeline 
service? 

   
  If the WUTC imposes any requirements for certification, must it 

do so by rule, or may it do so by order? 
   
30  Should the WUTC disclaim jurisdiction with respect to one, 

some, or all ETC designations?  Is the WUTC permitted to 
disclaim jurisdiction to conduct annual certifications for ETCs 
designated by the FCC?  ETCs designated by the WUTC? 
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