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I. IDENTIFICATION OF WITNESS 1 
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Q. PLEASE STATE YOUR NAME, OCCUPATION AND BUSINESS ADDRESS. 

A. My name is William R. Easton.  My business address is 1600 7th Avenue, Seattle 

Washington.  I am employed as Director – Wholesale Advocacy.  I am testifying on 

behalf of Qwest Corporation (“Qwest”). 

Q. ARE YOU THE SAME WILLIAM R. EASTON WHO FILED DIRECT 

TESTIMONY IN THIS DOCKET? 

A. Yes, I am. 

II. PURPOSE OF TESTIMONY 

Q. WHAT IS THE PURPOSE OF YOUR TESTIMONY? 

A.  The purpose of my testimony is to respond to issues raised in the direct testimony of 

Cedric Cox on behalf of Worldcom (Exhibit No. not provided) and Robert Falcone on 

behalf of AT&T regarding rolling access to unbundled switching (Exhibit RVF-1T).  

Before specifically addressing the issues raised by Worldcom and AT&T, I will discuss 

the concept of rolling access to unbundled switching, the role it plays in this proceeding 

and how it could be implemented.  I will then respond to the specific rolling access issues 

raised by Mr. Cox and Mr. Falcone.  The final section of my testimony will explain 

modifications that I have made to the line count information I provided in my direct 

testimony and to introduce revised exhibits.  
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III.  ROLLING ACCESS TO UNBUNDLED SWITCHING 1 
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Q. PLEASE EXPLAIN THE CONCEPT OF ROLLING ACCESS TO UNBUNDLED 

SWITCHING AS DEFINED IN THE TRO? 

A. First, it should be noted that “rolling access” is only relevant for geographical areas in 

which a state commission, after applying a triggers analysis under Track One and the 

potential deployment analysis under Track 2, finds that impairment exists.  For market 

areas in which the state commission finds there is no impairment, rolling access is 

inapplicable.  Second, assuming a finding of impairment, rolling access is a means that 

must be considered by the state commission to address the impairment that it finds to 

exist.  In its simplest terms, rolling access could be implemented to mitigate the 

impairment by allowing CLECs temporary access to unbundled switching in order to 

acquire customers.  After a specified period from the time the customer is acquired, 

however, the CLEC would be required to transition off unbundled switching to another 

serving arrangement, such as UNE-L with switching supplied by the CLEC or acquired 

from a source other than the ILEC.  Thus, for example, under a rolling access regime, a 

customer acquired in January by a CLEC may be required to transition to UNE-L or 

some other serving arrangement in April.   

Q. PLEASE BE MORE SPECIFIC IN DESCRIBING HOW THE FCC PROPOSES 

THAT ROLLING ACCESS TO UNBUNDLED SWITCHING BE USED? 
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A. Rolling access is addressed specifically in paragraphs 521 to 524 of the TRO and in 

section 51.319(d)(2)(iii)(C)1 of the rules adopted by the FCC to implement the TRO. 

Paragraph 521 of the TRO states: 
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If, after applying the triggers and the flexible analysis of potential deployment 
described above, a state commission concurs that requesting carriers are impaired 
in the mass market in any particular market, we conclude that it must next 
consider the use of “rolling access to unbundled circuit switching” to address 
impairment in that market.  Specifically, we conclude that, in some cases, 
impairment in a given market could be mitigated by granting requesting carriers 
access to unbundled local circuit switching for a temporary period, permitting 
carriers first to acquire customers using unbundled incumbent LEC local circuit 
switching and later to migrate these customers to the competitive LECs own 
switching facilities.   

Section 51. 319(d)(2)(iii)(C) states: 

(C) Transitional use of unbundled switching.  If the triggers described in 
paragraph (d)(2)(iii)(A) of this section have not been satisfied with regard to a 
particular market and the analysis described in paragraph (d)(2)(iii)(B) of this 
section has resulted in a finding that requesting telecommunication carriers are 
impaired without access to local circuit switching on an unbundled basis in that 
market, the state commission shall consider whether any impairment would be 
cured by transitional (“rolling”) access to local circuit switching on an unbundled 
basis for a period of 90 days or more.  “Rolling” access means the use of 
unbundled local circuit switching for a limited period of time for each end-user 
customer to whom a requesting telecommunications carrier seeks to provide 
service.  If the state commission determines that transitional access to unbundled 
local circuit switching  would cure any impairment, it shall require incumbent 
LECs to make unbundled circuit switching available to requesting 
telecommunications carriers for 90 days or more, as specified by the state 
commission.  The time limit set by the commission shall apply to each request for 
access to unbundled local circuit switching by a requesting telecommunications 
carrier on a per customer basis. 
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Q. DOES QWEST BELIEVE ROLLING ACCESS TO UNBUNDLED SWITCHING 

AND UNE-P IS NECESSARY? 

 
1 47 C.F.R. § 51.319(d)(2)(iii)(C). 
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A. Not for those areas where CLECs are not impaired in the absence of unbundled 

switching.  The testimony of other witnesses in this case has demonstrated that, in several 

geographic markets in Washington, either the self-provisioning trigger has been met or 

the potential deployment analysis has demonstrated that it is economic for an efficient 

CLEC to serve mass market customers without access to unbundled switching—in many 

areas, both tests are met.  For the reasons described in that testimony, CLECs are not 

impaired without access to unbundled switching in those markets.  Accordingly, this 

testimony should not be interpreted as suggesting to the Commission or others that Qwest 

agrees that rolling access to unbundled switching is necessary in those markets.  

However, if the Commission disagrees with Qwest, and finds there is impairment in 

specific areas in Washington, Qwest believes that the impairment can be mitigated by 

rolling access in those areas.  
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Q. HOW MIGHT ROLLING ACCESS MITIGATE PURPORTED IMPAIRMENT? 

A. Rolling access allows CLECs to retain access to unbundled switching for a temporary 

period from the time they acquire a new customer, thus providing them an opportunity to 

overcome impairment issues.  For example, rolling access would provide CLECs a period 

in which to accumulate enough customers to allow them to make use of the batch hot cut 

process.  It would also help mitigate costs associated with customer turnover or “churn.”  

Since new customer turnover is typically higher in the first few weeks or months after an 

end-user customer switches to a new local service provider, rolling access would allow 

CLECs a shakedown period from initial customer acquisition until the customer base 
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stabilizes somewhat.  At that time, the CLEC would then need to convert the end-user 

customers who stay with a CLEC to UNE-L or some other serving arrangement.  
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Q. HOW DOES QWEST PROPOSE IMPLEMENTING ROLLING ACCESS IN 

MARKETS WHERE IMPAIRMENT IS FOUND TO EXIST? 

A. In those markets, Qwest proposes to make rolling access available for a period of 90 days 

for each of the CLEC’s working telephone numbers. 

Q. WHY DOES QWEST PROPOSE A 90-DAY TIME PERIOD FOR ROLLING 

ACCESS? 

A. A 90-day period allows CLECs to reasonably address churn and other impairment issues.  

The 90-day period, an option discussed by the FCC in the TRO, is supported by churn 

data compiled by WorldCom and provided to the FCC.  As noted in the TRO, WorldCom 

claims that it loses 50% of all new customers in the first three months of service and that 

for its “Neighborhood” customers, it loses 25% in the first three months.2  While these 

numbers may be debatable, they do make it clear that the first 90 days is the critical 

period according to the CLECs themselves.  A 90-day period would also allow CLECs a 

reasonable period to accumulate enough customers to allow them to take advantage of the 

batch hot cut process to make the conversion to UNE-L.  

Q. HOW WOULD QWEST ADMINISTER THE ROLLING ACCESS PROCESS? 

A. As I mentioned previously, the process should be administered at a working telephone 

number level.  Every working telephone number ordered by a CLEC as a UNE-P would 

 
2 TRO ¶ 523, footnote 1604. 
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be identified at the time of the order.  Within 90 days from the date of UNE-P going into 

service, the telephone number must be converted to a service other than UNE-P.  To 

facilitate this, Qwest would mechanically add a rolling access tracking identifier to each 

UNE-P telephone number as it is ordered by a CLEC.  The Firm Order Confirmation 

(FOC) issued to the CLEC as a part of the provisioning process, would identify the date 

on which the 90-day rolling access transition period ends, and by which the UNE-P 

combination telephone number must be converted from UNE-P to another service.   
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Q. HOW WOULD THE CONVERSION PROCESS WORK? 

A. For UNE-P telephone numbers established after the implementation of rolling access, at 

any point during the 90-day time period Qwest would, at the request of a CLEC, convert 

the UNE-P service to whatever other service the CLEC orders.3  If the CLEC does not 

initiate a conversion order, Qwest would automatically convert the UNE-P service to the 

equivalent Resale service after the expiration date of the 90-day rolling access period. 

Q. WHAT ARE THE CHARGES ASSOCIATED WITH THESE CONVERSION 

ORDERS? 

 A. For batch hot cut conversions to UNE-L, a batch hot cut nonrecurring charge would 

apply.  For conversions to other services, including conversions to resale initiated by 

Qwest, the applicable nonrecurring charges associated with conversions to those services 

would apply. 

 
3     If a UNE-P telephone number with line splitting is converted to Resale, line splitting will be removed as it is not 

available with Resale Services. 
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Q. ARE THERE IMPLICATIONS FOR THE EMBEDDED BASE OF UNE-P LINES 

IF A COMMISSION ORDERS ROLLING ACCESS? 
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A. Yes.  If the Commission determines that impairment issues can be mitigated through 

rolling access to UNE-P, the embedded base of UNE-P lines in the geographical area 

within which rolling access is ordered will need to be transitioned to other products or 

services since the goals of rolling access will have already been satisfied for these 

existing lines.  

Q. HOW WOULD THE TRANSITION OF THE EMBEDDED BASE OF UNE-P 

COMBINATIONS TAKE PLACE IN MARKETS WHERE ROLLING ACCESS IS 

ORDERED BY THE COMMISSION?   

A. The transition process for the embedded base of non-impaired mass markets customers 

detailed in the TRO, and discussed in my direct testimony (Exhibit No. RWE-1T), should 

be used to transition the embedded UNE-P base:  

1) Thirteen months after a Commission finding that rolling access mitigates 
impairment, each CLEC would submit orders to transition one-third of its 
unbundled switching [UNE-P] end-users to another service;  

2) Twenty months after the Commission finding, each CLEC would submit 
orders for half of the remaining unbundled switching end-users; and  

3)  Twenty seven months after the finding, each CLEC would submit orders 
to transition all remaining unbundled switching end-users.  

IV. RESPONSE TO CEDRIC COX TESTIMONY 

Q. ON PAGES 15 AND 16 OF HIS TESTIMONY, MR. COX MAKES THE 

DISTINCTION BETWEEN A TRANSITION HOT CUT PROCESS AND A MASS 
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MARKET, OR ON-GOING, HOT CUT PROCESS  (LINES 369-373).  ARE 

THESE REALLY TWO DIFFERENT PROCESSES? 
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A. No, they are not.  As noted in the batch hot cut testimony of Dennis Pappas filed on 

January 23, 2004, Qwest has developed a batch hot cut process that will become one of 

the several installation options that are available to CLECs on a going forward basis.  See 

Exhibit DP/LN-1T at page 8.  Mr. Cox is simply incorrect when he states that even if 

CLECs have rolling access they will not be able to rely on the batch hot cut process.   

Q. MR. COX ARGUES THAT ROLLING ACCESS AND THE BATCH HOT CUT 

PROCESS WOULD ALLEVIATE ONLY SOME ASPECTS OF CLEC 

IMPAIRMENT SINCE THE BATCH HOT CUT PROCESS WOULD NOT 

HANDLE CLEC TO CLEC MIGRATIONS INVOLVING UNE-L (LINES 374-

379).   IS HE CORRECT? 

A. No.  As Mr. Pappas’ testimony makes clear, the batch hot cut process will handle UNE-L 

CLEC to CLEC migrations where there is facilities reuse.  See Exhibit DP/LN-1T at page 

45. 

Q. MR. COX ALSO STATES THAT ROLLING ACCESS WOULD ACTUALLY 

INTRODUCE A NEW IMPAIRMENT ISSUE SINCE MCI CUSTOMERS 

WOULD BE FORCED TO FIRST BE PROVISIONED ON UNE-P AND THEN 

CONVERTED TO UNE-L, THEREBY LIMITING THEM TO QWEST 

FEATURES UNTIL THE UNE-L CONVERSION TAKES PLACE (LINES 380-

390).  PLEASE RESPOND. 
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A. Mr. Cox misunderstands how rolling access would work.  There is nothing in the TRO’s 

discussion of rolling access or in the manner in which Qwest proposes to implement it 

that would force a CLEC to order UNE-P instead of UNE-L.  The whole concept is to 

provide an option that would allow CLECs to have access to UNE-P for a limited period 

of time if they want it.  Should a CLEC choose to not avail itself of this option and 

instead order UNE-L initially, there is nothing that would preclude it from doing so.  
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V. RESPONSE TO ROBERT FALCONE TESTIMONY 

Q. ON PAGE 20, LINE 12 OF HIS HOT CUT PROCESS TESTIMONY, MR. 

FALCONE STATES THAT IF THE COMMISSION MAKES A FINDING THAT 

ALL ECONOMIC AND OPERATIONAL IMPAIRMENT WOULD BE 

ELIMINATED BY THE BATCH HOT CUT PROCESS, THEN ROLLING UNE-P 

IS REQUIRED.  DO YOU AGREE? 

A. No.  Mr. Falcone has misread the TRO.  The TRO is clear that rolling access is designed 

to mitigate impairment.  In other words, it is only after a finding of impairment that the 

TRO directs state commissions to consider rolling access.4  Should the Commission find 

that the batch hot cut process would eliminate all impairment issues, there would not be 

any impairment left to mitigate and, therefore, rolling access cannot be ordered by a state 

commission. 

Q. AT PAGE 20, LINE 14 TO PAGE 21, LINE 14 OF MR. FALCONE’S 

TESTIMONY, HE IMPLIES THAT ROLLING ACCESS IS NECESSARY IF A 
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BATCH HOT CUT PROCESS IS ADOPTED SINCE AT&T IS NOT AWARE OF 

ANY BATCH TRANSFER PROCESS THAT DOES NOT FIRST INVOLVE UNE-

P.  PLEASE COMMENT.   
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A. As noted in the testimony of Mr. Pappas (Exhibit No. DP/LN-1T), the batch hot 

conversion process will be available for CLECs for the conversion of UNE-P lines to 

UNE-L, Qwest Retail to UNE-L, Qwest Resale to UNE-L, and CLEC-to-CLEC 

conversions (i.e., when CLEC #1 converts a UNE-L to a UNE-L for CLEC #2).  Thus, 

there are several options that do not involve UNE-P.  The existence of a batch hot cut 

process, in and of itself, in no way leads to a conclusion that rolling access is necessary.   

Such a conclusion is neither fact based nor consistent with the TRO, which requires that 

rolling access is to be considered only if the Commission were to determine that 

impairment exists.  

VI. MODIFIED LINE COUNT INFORMATION 

Q. SINCE YOUR DIRECT TESTIMONY WAS FILED ON DECEMBER 22, 2003 

(EXHIBIT NO. RWE-1T), HAVE YOU HAD A CHANCE TO REVIEW THE 

LINE COUNT EXHIBITS PROVIDED AS A PART OF THAT TESTIMONY? 

A. Yes.  Since that testimony was filed, I have discovered that the Longview MSA was not 

properly identified in the exhibits.  Although the line counts for the two wire centers in 

the Longview MSA were included in the total counts, they were inadvertently classified 

 
4    The FCC directs state commissions to consider rolling access only “after” it has applied the impairment tests and 

has found that “requesting carriers are impaired in the mass market.” TRO ¶ 521. 
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as not being part of an MSA.  I also discovered the total on Exhibit No. WRE-2C was 

misstated, even though the individual line counts by wire center were correct. 

Q. HAVE YOU PREPARED REVISED EXHIBITS? 

  A. Yes.  Attached as Confidential Exhibit WRE-6C is a revised listing of DS0 UNE-P line 

counts by wire center; this replaces the previously filed Exhibit WRE-2C. Attached as 

Confidential Exhibit WRE-7C is a revised listing of DS0 UNE-L loop counts by wire 

center; this replaces the previously filed Exhibit WRE-3C.  Finally, attached as 

Confidential Exhibit WRE-8C is a revised listing of resale line counts by wire center; this 

replaces the previously filed Exhibit WRE-4C.     

VII. CONCLUSION 

Q. DOES THIS CONCLUDE YOUR TESTIMONY? 

A. Yes.   
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